Tuesday, 7 February 2012

apti2

                  GATE’10 Aptitude Section Sample paper                      www.gateforum.com
Dear GATE’10 aspirant,
GATE’10 has sprung another surprise – the inclusion of an aptitude section. It shouldn’t be
surprising actually. The need of the hour is techno-managers and this is the first step taken by
the IITs towards grooming them. And we feel that the aptitude section, contributing to 15
percent of the total, may well be the deciding factor this time. So, how do you prepare for this
section? Easy – just practice as much as you can. And we have the TarGATE’10 to help you. A
series of 10 tests conducted in 35 cities, taken by more than 10,000 students which will not
only tell you how you have coped up with the pattern changes but also how your competition
has adjusted. And it will give you invaluable practice with high quality questions based on the
latest pattern. Can you afford to miss out on TarGATE’10? Call GATEFORUM’s nearest office or
visit www.gateforum.com to enroll. 
GATE Aptitude Section Sample Paper
Questions 1 to 5 carry one mark each
1. Sentence: .The Enron debacle, a record number of restatements and a spurting in high
profile accounting scandals have given mainstream accountants every reason to  hang their
heads in shame.   
From the following options, choose the best option  to replace the underlined part in the
sentence above
A. and a spurt in high profile accountings scandals
B. and a spurting in high profile accounting scandals.
C. and a spurting of high profile accountancy scandals
D. with a spurt in high profile accountancy scandals
2. Fill in the blanks in the following statement from one of the options given below
Unlike their civilian counterparts, the army _______ are quick in completing enquiries, and
therefore their report should be _______ before long.
A. legislations ..... public  B. headquarters .... consigned 
C. courts ..... available          D. machinery ..... commissioned
3. The relationship expressed in Philatelist : Stamps is similar to the relationship expressed in
which of the following
A. Pawnbroker : Jewelry          B. Numismatist : Coins
C.   Astrologer : Predictions         D. Doctor : Patient
4. Choose the odd one out of the following
A. Taxidermist          B. Dermatologist
C. Pediatrician                     D. Gynecologist
5. Each statement numbered from 1 to 4 has three segments. Choose the alternative where 
the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but 
not just from one of them.
1. Reading enhances knowledge; writing enhances reading; writing is equivalent to reading.
2. No dodos are gogos; this is a dodo; this can’t be a gogo.
3. Sabatini won the tournament; Martinez lost the tournament, Martinez is a better player.
4. Clerks are typists; typists are computer - savvy; clerks are not computer - savvy. 
A. C and D B. B and D  C. Only B D. A and C                   GATE’10 Aptitude Section Sample paper                      www.gateforum.com
Questions 6 to 10 carry two marks each
Information for Question No. 6 
The bar graph shows the income of a company ABC from the year 2003 to 2007(in crores) 
70
60
85
90
75
0
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
2003 2004 2005 2006 2007
6. In which of the following years is the income of the company ABC more than its average
income for the given period?
A. 2006 only     B. 2005 and 2006 
B. C. 2005, 2006 and 2007    D. None of the above
7. A teacher must constantly evaluate her own attitudes because her influence can be
deleterious if she has personal prejudices. This is especially true in respect to controversial
issues and questions on which students should be encouraged to reach their own decisions.
The teacher should allow children to reach their own decisions because
A. the teacher has already evaluated her own attitude
B. the teacher’s influence can be harmful
C. in controversy the teacher should not take sides
D. Students should get training in decision-making.
8. Complete the series: 4, 3, 5, 9, 12, 17 --
A. 32          B. 30                 C. 24   D. 26
9. If G(0)=-1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), then G(5)= ?
A. 0   B. 2   C. -2   D. Cannot be determined
10. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 3 hours. After working at it together for 1 hour
C is closed and A and B together can fill it in 3 hours 30 minutes. The time taken by C alone to
fill the cistern is
A. 8 hours   B. 7 hours   C. 6 hours  D. 5 hours                   GATE’10 Aptitude Section Sample paper                      www.gateforum.com
Answer Key and topic wise classification
Q. No Answer Topic Difficulty Level (1 – easy, 5 – very difficult)
1 A English Grammar 3
2 C Sentence Completion 3
3 B Word Analogies 3
4 A Word Groups 4
5 C Verbal Deductions 4
6 B Data Interpretation 3
7 C Critical Reasoning 4
8 D Numerical Reasoning 4
9 C Numerical Estimation 4
10 B Numerical Computation 4
Explanations
3. A philatelist is a person who collects stamps while a numismatist is a person who collects
coins as a hobby.
4. A taxidermist is a person who engages in stuffing dead animals and preserving them while
the other three are types of doctors
6. The average income for the given period is (70+60+85+90+75)/5 = 76 crores. Now, the
income in 2006 is 90 crores and the income in 2005 is 85, which are both greater than 76
crores.
8. 5 + 4 = 9, 3 + 9 = 12, 5 + 12 = 17. Therefore, the last number is 9 + 17 = 26
9. G(5) = G(4) – G(3) = G(3) – G(2) – G(3) = -G(2) = -(G(1) – G(0)) = -(1-(-1)) = -2
10. The fraction of work done by A, B and C together in 1 hr = 1/total time = 1/3
rd
. Hence,
remaining work = 1-1/3 = 2/3
rd
. Now, this 2/rd of the work is done by A and B (as C leaves)
in 7/2 hrs. Hence time taken by A and B to complete total work = 7/2 x (1/(2/3)) = 7/2 x 3/2
= 21/4 hrs. Thus we have the equation; (1/C + 1/(A+B)) = 1/3, where C is the time taken by
C alone to do the job, (A+B) represents the time taken by A and B to do the total job. We
know A+B = 21/4, thus we get C = 7 hrs.
Alternate Method:
Let a, b and c be the rates or speeds of doing work for A, B and C respectively. The first step
is to calculate the LCM of all the “times” given in the question ie 3 hrs and 3.5 hrs. The LCM is
21. Let us now assume the total work to be 21 units (this assumption will not make any diff in
the final answer). 
Now, A, B and C working together take 3 hrs to finish 21 units. Therefore the total rate of
working when they work together = Total work/total time taken = 21/3 = 7 units/hr.
In other words, a +b + c = 7. Now, in the first 1 hr, all three work together. Thus they will
complete 7 units in that 1 hr. 
Hence, remaining work units = 21-7 = 14. These 14 units are completed by A and B in 3.5
hrs. Thus, total rate of working for A and B together = a + b = Work units/ time taken =
14/3.5 = 4 units/hr. 
From this, we get c = 7 – 4 = 3 units/hr. 
Therefore, time taken by C to complete the total work alone = Total work units/ rate of
working for C = 21/c = 21/3 = 7 hrs.
Visit our website for a detailed discussion of the sample paper

2 comments: